Silkeborg Kanocenter

Vestbirk Camping – Havnen i Silkeborg

En 3 dages tur fra Vestbirk Camping - Havnen i Silkeborg er en tur på 41 km. Langs denne strækning er der rig mulighed for finde den overnatningmulighed der passer til lige netop Jer. Stop dagens sejlads når armene ikke orker mere - nedenfor kan du få et overblik Gudenåens mange ovenatningmuligheder fra Vestbirk Camping - Havnen i Silkeborg, samt et lille indblik i hvilke seværdigheder området tilbyder. Rigtig god tur...
 

Turplan

Fra Vestbirk Camping – Voervadsbro Teltplads 7 km. Sejlads 2 timer
                                                                                            
Denne strækning er en af åens smukkeste. Efter Vestbirk Camping skal I holde til højre, hvorefter I sejler gennem en lille kanal (Husk at holde til højre). I kommer igennem den øverste del af Naldal Sø og ind i Vestbirk Sø, hvor I derefter igen skal gennem en kanal. I når til Vestbirk Vandkraftværk, som helt sikkert er et besøg værd – Det gamle kraftværk er et lille teknisk vidunder, der arbejder endnu. Ved Vestbirk Vandkraftværk skal kanoen ”bæres” over med de beregnende kanovogne dertil.
 
Når I ankommer til Voervadsbro Teltplads må I ikke snyde jer selv for at besøge restauranten www.detlilleroegeri.dk som ligger 5. min. gang fra teltpladsen. I restauranten, som også er en butik, kan I spise jer mæt i lækkerier som røget ørred, bondesalt, serrano skinke og meget mere.  I butikken kan der foruden dagligvarer købes italienske specialiteter, røget ørred og hjemmelavede fiskefrikadeller. Bestil evt. picnic kurve.
 
Voervadsbro Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde bord/bænkesæt
Bestil varer (morgenmad/aftensmad) fra Sdr. Vissing Torvehal seneste dagen før ankomst.
  
  •    
Fra Voervadsbro Teltplads – Klostermølle Teltplads 6 km. Sejlads 1.5 time
 
Denne strækning er en af åens smukkeste oplevelser. I sejler gennem en jungleagtig bevoksning, smalle passager og brede stryg. Det er vigtigt at holde sig i strøm renden, hvor åen er dybest, for ellers kan I risikere at sidde fast med kanoen. Lige før I ankommer til Klostermølle, sejler I på klosterkanalen. Kanalen blev gravet af munkene i middelalderen for at udnytte vandkraften til klostrets vandmølle. Kanalen er omgivet af tæt Elleskov, og der er et rigt fugleliv. Er I heldige, kan I se den farvestrålende Isfugl flyve tæt ved vandoverfladen eller Vandstæren på lur efter føde i kanalen.
 
Såfremt slutstedet er ved Klostermølle er det meget vigtigt ikke at fortsætte til teltpladsen, for så er I kommet for langt. Slutstedet ligger på Jeres højre side (ca. 100 m. før teltpladsen) og der vil hænge en rød spand oppe i træerne, som I ikke kan undgå at se, som indikere at det er her I skal trække kanoen/kajakken i land.
 
Når I ankommer til Klostermølle Teltplads skal I trække kanoerne op på land, da der er en overbæring af kano. Husk at bruge de dertil beregnende kanovogne til dette.
 
Klostermølle er under alle omstændigheder et besøg værd. Her er en gammel opstemning, som første gang blev etableret af munkene tilbage i 1200-tallet ved Vor Kloster. Der er også mulighed for at se en gammel tørrelade for papproduktion, en udstilling omkring historien og naturen samt et fugletårn med en ganske flot udsigt over Mossø. Stedet er god for en vandretur.
 
Gå ned mellem Klostermøllens bygninger mod opdæmningen af Gudenåen og en laksetrappe. I tørreladens nordlige ende er der adgang til et fugletårn med kig over Gudenåens udløb i Mossø, Klosterkæret. 
 
Her vil I også finde stien til Sukkertoppen, som er 108 meter højt. Sukkertoppen har sit navn efter det hvide kvartssand der nu kun er delvis synligt, men som kan ses tydeligt fra Sukkertoppen mod vest i områdets grusgrav. Fra toppen er der en storslået udsigt mod Mossø og Salten Langsø anes bag skoven mod nord.

Klostermølle Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde
  
  •    
Fra Klostermølle Teltplads – Gl. Rye Teltplads 3 km. Sejlads 45 minutter

Gl. Rye Teltplads:
overnatning toilet
vand bad
bålplads brænde
bord/bænkesæt
  
  •    
Fra Gl. Rye Teltplads – Holmens Camping 6 km. Sejlads 1,5 time
 
Åløbet snor sig smukt gennem landskabet. Ved Emborg Bro er der en rasteplads med toilet og overdækket bord/bænkesæt..
 
Såfremt I ønsker at se Øm Kloster Museum skal I holde jer til højre ved åens udløb i Gudensø. Her vil der ligge et landgangssted – hvorfra der er en afmærket sti forbindelse til Øm Kloster. Museet ligger pragtfuldt placeret i det smukke østjyske Søhøjland ved ruinerne af Danmarks belyste middelalderlige kloster. Museet består af en stor stemningsfyldt ruinpark, hvor fundamenterne af det middelalderlige kloster samt fem middelaldergrave kan ses. I ruinparken findes en klosterhave med 80 forskellige kulturplanter, der i middelalderen blev anvendt som lægeplanter, spiseurter eller på anden måde blev brugt i husholdningen.

Holmens Camping:
overnatning toilet
vand bad
bålplads grillbar
butik legeplads
 indendørs swimmingpool minigolf
 put and take
  
  •    
Fra Holmens Camping – Skimminghøj Teltplads 3 km. Sejlads 45 minutter
 
For at komme over i Birksø, skal I holde til venstre i Å-løbet. Her er etableret en kanal ind til en kort overbæring – husk at benytte de dertil beregnende kanovogne, som typisk vil stå på den anden side. Såfremt I sejler til højre herefter ankommer I til Ry bådhavn, roklubben og Skimminghøj Teltplads. I Ry er der mange indkøbsmuligheder.
 
Ved bådhavnen i Ry ligger Ferskvandsmuseet. Her kan man via akvarier, montrer og plancher få viden om hvordan områdets dyr og plantearter har tilpasset sig i de ferske vande. Her er der fokus på ferskvand som spisekammer, transportvej, arbejdsplads osv. Ferskvandsmuseet er et natur- og kulturhistorisk museum om livet ved søer og Åer i Skanderborg kommune med særlig fokus på Mossø og Søerne omkring Himmelbjerget. Udstillingen fortæller om landskabets dannelse, og om hvordan mennesker og dyr har tilpasset sig i livet i og ved vandet.
 
Skimminghøj Teltplads:
overnatning toilet
vand bad/koldt vand 
bålplads brænde 
  
  •    
Fra Skimminghøj Teltplads – Alling Vest Teltplads 2 km. Sejlads 30 min.
 
Såfremt I ønsker en mere intim teltplads er Alling Vest Teltplads helt klart at foretrække. Det er et utrolig smukt område, som er fredet, og derfor kan der hverken leveres eller afhentes kano/kajak på Alling Vest Teltplads. Området byder på mange muligheder for fantastiske vandreture.
 
Alling Vest Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde
  
  •    
Fra Alling Vest Teltplads – Skyttehusets Camping 7 km. Sejlads 2 timer
 
Turen går nu ud gennem Rosvig og ud i Julsø. Til højre ligger Dynæs, som er en odde på den nordlige bred af Julsø lige overfor Himmelbjerget, hvis forbindelse til land oprindelig har været en smallere tange.
 
Himmelbjerget – hold til venstre når I kommer ud på Julsø. Før I når til Himmelbjerget ligger der en rasteplads til venstre inde i bugten – herfra kan man gå gennem skoven og finde frem til Himmelbjerget. De fleste vælger dog, såfremt man vil besøge/bestige Himmelbjerget, at ligge til ved Hotel Julsø, hvor også Hjejlen og rutebådene ligger til. Husk enten at trække kanoen op til venstre for rutebådene ved bro 51 eller helt til højre, for Hjejlen og rutebådenes anløbspladser, ved den lille sandstand.
 
Trods det at Himmelbjergets top rejser sig 147 m over havets overflade, får man hos geologerne den oplysning, at Himmelbjerget er en 'falsk' bakke. Da istiden var forbi, gravede de enorme smeltevandsmasser sig ned i jordlagene og dannede de tunneldale, hvis skrå sider danner den 'falske' bakke - i modsætning til den 'ægte' bakke, som er jævnt afrundet til alle sider. I tunneldalen, som blev skabt af smeltevandet, findes den smukke Julsø, oprindelig Hjulsø (navnet hentyder til et kultsted), over hvis overflade Himmelbjerget rejser sig. Det skyldtes først og fremmest digterpræsten St. Blicher, at Himmelbjerget blev kendt. I 1871 fik staten skøde på bjerget på - som det hed - til 'fuldkommen ejendom'. Ikke kun fra søsiden, men også fra de mange spadserestier omkring i skovene rejser Himmelbjerget sig majestætisk over det omgivende landskab. Udsigten er fantastisk deroppe fra.
 
 
Himmelbjergtårnet, der er 25 meter højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7. Tårnet, det er tegnet af arkitekt L.P. Fenger, bærer en frise med indskriften: "Til minde om kongen - Frederik d. 7. - det danske folks ven - Grundlovens giver". Arbejdet med opførelsen blev påbegyndt 1874, og d. 6. juni 1875 kunne tårnet "afsløres". Der manglede dog en del af udsmykningen, nemlig kongens portræt samt mindekransene, der blev udført af billedhugger Ring for at skaffe penge til rejsning af tårnet. Disse udsmykninger blev afsløret ved en grundlovsfest i 1891. Siden da er intet ændret ved tårnets udseende.
 
Møgelø ligger til højre efter Himmelbjerget
Møgelø er en ø i Julsø over for Himmelbjerget. Navnet Møgelø betyder "Store Ø", idet den med 28 tønder land er den største i søen. Ved Svejbæksnævringen ligger Aalekroen og Hotel Ludvigslyst til højre og Skyttehusets Camping ligger til venstre.
 
Skyttehusets Camping:  
overnatning toilet
vand bad
bålplads cafeteria
butik legepladser
  
  •    
Fra Skyttehusets Camping – De små fisk Teltplads 4 km. Sejlads 1 time 
 
Efter Skyttehusets camping sejler man ind i Borresø, og et besøg ved Slåensø (ligger mod venstre i Borresø) er bestemt et besøg værd. Man skal trække kanoen op på land inde ved bunden af bro 30, og derfra er der en lille gåtur, før I er inde ved Slåensø.
 
Slåensø er med sit krystalklare kildevand en af Danmarks reneste ferskvandssøer. Vandet slår eller vælter ud i søen fra mange kilder langs søens bredder og i søbunden. Derfra navnet Slåensø. Slåensø er ofte blevet udråbt til Danmarks reneste ferskvandssø. Søen hvor I kan se næsten ned til bunden, selvom den er 12 meter dyb, og søen hvor man roligt kan drikke af vandet hvis man er tørstig. Et flot udsyn over søen har man fra udsigtspunktet Kongestolen.
 
Paradisøerne ligger også mod venstre, og hvis tiden er til det, er det oplagt at sejle til Paradiset. Borresø er så at sige delt i to afsnit – en relativ dyb østlig del, som gennemstrømmes af Gudenåen og en noget mere fladvandet vestlig del med de fire småøer – under et kaldet Paradisøerne. Inderst i bugten, længst mod vest ligger den mindste, Annekens Ø (tidligere også kaldet Damehatten) dernæst følger Bredø, Langø og længst mod øst ligger den største, Borre Ø, hvor der er fundet tegn på beboelse i fortiden. For et uøvet øje, er det ikke andet end små forhøjninger, men undersøgelser har vist, at det er gravhøje.
 
Ved Borre Sø findes der to lejrpladser, som kan benyttes af større grupper. Pladserne skal reserveres ved henvendelse hos Skov- og Naturstyrelsen via dette link: http://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste
 
Østre gåsekær lejrplads i Sønderskov ligger på et næs ud i Borre Sø. Lejrpladsen kan rumme op til 35 overnattende personer, og er især velegnet til grupper, som kommer sejlende til stedet. På pladsen er der bålsted og muldtoilet - nærmeste rigtige toilet er på bålpladsen ved Slåensø. Brænde kan samles i skovbunden.
 
Vestre gåsekær lejrplads i Sønderskov ligger også på et næs ud i Borre Sø – kun ca. 300 meter fra Østre Gåsekær. Det er en primitiv teltplads med plads til max. 15 overnattende personer, og er især velegnet til grupper, som kommer sejlende til stedet. Der er bålplads og brænde kan samles i skovbunden.
 
Nu går det gennem Sejssnævringen og ind i Brassø, hvor De små Fisk Teltplads ligger på højre side.
 
De små fisk Teltplads:  
overnatning toilet
vand bålplads
bord/bænkesæt shelters
lille kiosk ”indhegnet” bade area
  
  •    
Fra De små fisk Teltplads – Gudenåens Camping / Indelukket 2 km. 30 min.
 
Lidt længere fremme hvor Brassø snævrer lidt ind, på venstre side (lige overfor Silkeborg Sejlklub) er det et must at sejle ind igennem Klüvers kanal, ligger ved Bro nr. 7. Den er ikke særlig bred, og træerne vokser ud over den, så grene og blade næsten udgør et “tag”. Men der er lige plads til, at I kan sejle igennem med jeres kano/kajak, og herfra sejler I ud i den smukkeste sø, der ligger inde midt i skoven. Søen hedder Avnsø og kaldes normalt "Brillerne", en forkortelse for "Holger Danskes Briller". Et navn søen har fået på grund af dens form, fordi den faktisk minder om et par gammeldags briller. Sejler I ned i bunden af det ene “brilleglas”, kan I gå i land og tilberede en herlig frokost eller middag over en støbejerns-grill.
 
Den smalle “hemmelige” kanal ind til Avnsø blev gravet i 1862-63 på initiativ af den daværende skovrider C. C. Klüver. Den kaldes i dag derfor for “Klüwers Kanal”.
 
Klüver kunne godt allerede den gang se, at det ville være spændende at kunne sejle helt ind i skoven. Så han satte arbejdet med at grave en kanal i gang. Kanalen kunne også bruges til at udskibe tømmer fra de store skove syd for Silkeborg. Herfra blev der nemlig sejlet tømmer i stor stil ind til Silkeborg på store fladbundede pramme, såkaldte “kåge”. Her blev det så omladet og sejlet op ad Gudenåen til Randers havn og herfra videre ud i landet.Nu går turen videre ind mod Silkeborg, hvor I kommer til at sejle på Remstrup Å. Remstrup Å løber fra Brassø til Havnen i Silkeborg (Silkeborg Kanocenter), hvor åen løber ud i Silkeborg Langsø. Åen er 2,5 km. lang.
 
Såfremt I ønsker at besøge Aqua, skal I ikke sejle ind af Remstrup Å men i stedet sejle længere mod venstre, og ind i bugten, hvor der ligger et landgangssted ved Bro nr. 4. Aqua er et familievenligt oplevelsescenter med spændende, sjove og lærerige oplevelser ude og inde! Indendørs byder AQUA på et fascinerende undervandsblik i Nordeuropas største ferskvandsakvarium og i den dejlige dyrepark kommer I tæt på bævere, oddere, hvide storke og masser af andre dyr fra den danske natur. For de legesyge er der vildmarkssti og vandlegeplads med sluser, vandkanoner og andet vandsjov.
 
Ca. 500 meter inde af Remstrup Å ligger Gudenåens Camping (Indelukket) på jeres venstre side.
 
Gudenåens Camping:
overnatning toilet
bad kiosk
Net cafe og trådløst internet legeplads med borg og hoppepude
bordtennis, basket og andre boldspil Sauna og vildmarksbad
  
  •    
Fra Gudenåens Camping / Indelukket – Havnen i Silkeborg / Silkeborg Kanocenter 2 km. Sejlads 20 min.
 
Herefter sejler I forbi Motorbådshavnen og her på jeres venstre side ligger der rastepladser og toilet. Men det er ikke det nemmeste sted at trække kanoerne op. Museum Jorn ligger også her. For at besøge Museum Jorn vil vi anbefale at I trækker kanoen/kajakken op ved Gudenåens Camping/Indelukket og går stykket over til Museum Jorn.
 
Museum Jorn rummer de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973 og som siden er fordoblet. Museum Jorn samlingen er blandt de to største donationer af kunst i Danmark. Museet omfatter derfor ikke bare den største eksisterende samling af Jorns egne værker, men også tusindvis af malerier, skulpturer og værker på papir af andre kunstnere – dels fra Cobra og dels ældre, internationale kunstnere, der inspirerede Jorn, eller som kunstnerisk stod for det samme, fx Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Leger og Man Ray.
 
Kort før I når til Havnen i Silkeborg/Silkeborg Kanocenter, møder I Danhostel Silkeborg (vandrehjem) på jeres venstre side efter indsejlingen under den gamle jernbanebro. Her kan I ikke aflevere jeres kano/kajak - men I må gerne trække den på land der, såfremt I skal overnatte på vandrehjemmet og fortsætte i kanoen/kajakken dagen efter.
 
Ved Havnen i Silkeborg har vi vores base, og lejer herfra både på time sejlads, endags ture og flere dags ture. Hjejlen og de andre rutebåde, har også deres plads her. Slusen, som er nødvendigt at komme igennem, såfremt I skal videre nordpå, ligger også her på havnen, og prisen pr. farttøj, som skal gennemsluses i åbningstiden er 25kr. Vi ligger helt centralt i Silkeborg og offentlig transport muligheder er en mulighed i gå afstand fra os. Vi ligger 5 min. gang fra 2 hoteller samt vandrehjemmet. Der er mange spisesteder her og indkøbsmuligheder.
 
Vores samarbejdspartner Hotel Radisson Blu og Hotel Dania ligger begge under 5. minutters gå gang fra os på Havnen – Se vores luksusture.
  

Det er tilladt på sydturen at sejle i perioden 16. juni til udgangen af februar og i tidsrummet kl. 8:00-18:00.

 
PRISER KANO
Leje af kano på sydturen.
1 dag kr.  550,-
2 dage kr.   1.075,-
3 dage kr.  1.450,-
4 dage kr. 1.600,-
5 dage kr. 1.750,-
Herefter pr. dag kr. 150,-
 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano
 
PRISER HAVKAJAK
Leje af havkajak på sydturen.
1 dag kr.  400,-
2 dage kr.   750,-
3 dage kr.  1.000,-
4 dage kr. 1.150,-
5 dage kr. 1.300,-
Herefter pr. dag kr. 150,-
 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano
 
PRISER TOER/FAMILIEKAJAK
Leje af toer/familiekajak på sydturen.
1 dag kr.  550,-
2 dage kr.   1.075,-
3 dage kr.  1.450,-
4 dage kr. 1.600,-
5 dage kr. 1.750,-
Herefter pr. dag kr. 150,-
 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano
 

Ovenstående priser er inkl. fragt af kano/kajak. Priserne er ikke inkl. evt. gennemslusning ved Kammerslusen i Silkeborg. 
Pris: kr. 25,- pr. fartøj i åbningstiden.

Book nu  - Book allerede nu

 Biltransport  - Husk I altid kan få jeres bil transporteret til slut destination