Silkeborg Kanocenter

Skimminghøj Teltplads – Ans Teltplads

En 3 dages tur fra Skimminghøj Teltplads - Ans Teltplads er en tur på 41 km. Langs denne strækning er der rig mulighed for finde den overnatningmulighed der passer til lige netop Jer. Stop dagens sejlads når armene ikke orker mere - nedenfor kan du få et overblik Gudenåens mange ovenatningmuligheder fra Skimminghøj Teltplads - Ans Teltplads, samt et lille indblik i hvilke seværdigheder området tilbyder. Rigtig god tur...
 

Turplan

Fra Skimminghøj Teltplads – Alling Vest Teltplads 2 km. Sejlads 30 min.
 
Såfremt I ønsker en mere intim teltplads er Alling Vest Teltplads helt klart at foretrække. Det er et utrolig smukt område, som er fredet, og derfor kan der hverken leveres eller afhentes kano/kajak på Alling Vest Teltplads. Området byder på mange muligheder for fantastiske vandreture.
 
Alling Vest Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde
  
  •    
Fra Alling Vest Teltplads – Skyttehusets Camping 7 km. Sejlads 2 timer
 
Turen går nu ud gennem Rosvig og ud i Julsø. Til højre ligger Dynæs, som er en odde på den nordlige bred af Julsø lige overfor Himmelbjerget, hvis forbindelse til land oprindelig har været en smallere tange.
 
Himmelbjerget – hold til venstre når I kommer ud på Julsø. Før I når til Himmelbjerget ligger der en rasteplads til venstre inde i bugten – herfra kan man gå gennem skoven og finde frem til Himmelbjerget. De fleste vælger dog, såfremt man vil besøge/bestige Himmelbjerget, at ligge til ved Hotel Julsø, hvor også Hjejlen og rutebådene ligger til. Husk enten at trække kanoen op til venstre for rutebådene ved bro 51 eller helt til højre, for Hjejlen og rutebådenes anløbspladser, ved den lille sandstand.
 
Trods det at Himmelbjergets top rejser sig 147 m over havets overflade, får man hos geologerne den oplysning, at Himmelbjerget er en 'falsk' bakke. Da istiden var forbi, gravede de enorme smeltevandsmasser sig ned i jordlagene og dannede de tunneldale, hvis skrå sider danner den 'falske' bakke - i modsætning til den 'ægte' bakke, som er jævnt afrundet til alle sider. I tunneldalen, som blev skabt af smeltevandet, findes den smukke Julsø, oprindelig Hjulsø (navnet hentyder til et kultsted), over hvis overflade Himmelbjerget rejser sig. Det skyldtes først og fremmest digterpræsten St. Blicher, at Himmelbjerget blev kendt. I 1871 fik staten skøde på bjerget på - som det hed - til 'fuldkommen ejendom'. Ikke kun fra søsiden, men også fra de mange spadserestier omkring i skovene rejser Himmelbjerget sig majestætisk over det omgivende landskab. Udsigten er fantastisk deroppe fra.
 
 
Himmelbjergtårnet, der er 25 meter højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7. Tårnet, det er tegnet af arkitekt L.P. Fenger, bærer en frise med indskriften: "Til minde om kongen - Frederik d. 7. - det danske folks ven - Grundlovens giver". Arbejdet med opførelsen blev påbegyndt 1874, og d. 6. juni 1875 kunne tårnet "afsløres". Der manglede dog en del af udsmykningen, nemlig kongens portræt samt mindekransene, der blev udført af billedhugger Ring for at skaffe penge til rejsning af tårnet. Disse udsmykninger blev afsløret ved en grundlovsfest i 1891. Siden da er intet ændret ved tårnets udseende.
 
Møgelø ligger til højre efter Himmelbjerget
Møgelø er en ø i Julsø over for Himmelbjerget. Navnet Møgelø betyder "Store Ø", idet den med 28 tønder land er den største i søen. Ved Svejbæksnævringen ligger Aalekroen og Hotel Ludvigslyst til højre og Skyttehusets Camping ligger til venstre.
 
Skyttehusets Camping:  
overnatning toilet
vand bad
bålplads cafeteria
butik legepladser
  
  •    
Fra Skyttehusets Camping – De små fisk Teltplads 4 km. Sejlads 1 time 
 
Efter Skyttehusets camping sejler man ind i Borresø, og et besøg ved Slåensø (ligger mod venstre i Borresø) er bestemt et besøg værd. Man skal trække kanoen op på land inde ved bunden af bro 30, og derfra er der en lille gåtur, før I er inde ved Slåensø.
 
Slåensø er med sit krystalklare kildevand en af Danmarks reneste ferskvandssøer. Vandet slår eller vælter ud i søen fra mange kilder langs søens bredder og i søbunden. Derfra navnet Slåensø. Slåensø er ofte blevet udråbt til Danmarks reneste ferskvandssø. Søen hvor I kan se næsten ned til bunden, selvom den er 12 meter dyb, og søen hvor man roligt kan drikke af vandet hvis man er tørstig. Et flot udsyn over søen har man fra udsigtspunktet Kongestolen.
 
Paradisøerne ligger også mod venstre, og hvis tiden er til det, er det oplagt at sejle til Paradiset. Borresø er så at sige delt i to afsnit – en relativ dyb østlig del, som gennemstrømmes af Gudenåen og en noget mere fladvandet vestlig del med de fire småøer – under et kaldet Paradisøerne. Inderst i bugten, længst mod vest ligger den mindste, Annekens Ø (tidligere også kaldet Damehatten) dernæst følger Bredø, Langø og længst mod øst ligger den største, Borre Ø, hvor der er fundet tegn på beboelse i fortiden. For et uøvet øje, er det ikke andet end små forhøjninger, men undersøgelser har vist, at det er gravhøje.
 
Ved Borre Sø findes der to lejrpladser, som kan benyttes af større grupper. Pladserne skal reserveres ved henvendelse hos Skov- og Naturstyrelsen via dette link: http://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste
 
Østre gåsekær lejrplads i Sønderskov ligger på et næs ud i Borre Sø. Lejrpladsen kan rumme op til 35 overnattende personer, og er især velegnet til grupper, som kommer sejlende til stedet. På pladsen er der bålsted og muldtoilet - nærmeste rigtige toilet er på bålpladsen ved Slåensø. Brænde kan samles i skovbunden.
 
Vestre gåsekær lejrplads i Sønderskov ligger også på et næs ud i Borre Sø – kun ca. 300 meter fra Østre Gåsekær. Det er en primitiv teltplads med plads til max. 15 overnattende personer, og er især velegnet til grupper, som kommer sejlende til stedet. Der er bålplads og brænde kan samles i skovbunden.
 
Nu går det gennem Sejssnævringen og ind i Brassø, hvor De små Fisk Teltplads ligger på højre side.
 
De små fisk Teltplads:  
overnatning toilet
vand bålplads
bord/bænkesæt shelters
lille kiosk ”indhegnet” bade area
  
  •    
Fra De små fisk Teltplads – Gudenåens Camping / Indelukket 2 km. 30 min.
 
Lidt længere fremme hvor Brassø snævrer lidt ind, på venstre side (lige overfor Silkeborg Sejlklub) er det et must at sejle ind igennem Klüvers kanal, ligger ved Bro nr. 7. Den er ikke særlig bred, og træerne vokser ud over den, så grene og blade næsten udgør et “tag”. Men der er lige plads til, at I kan sejle igennem med jeres kano/kajak, og herfra sejler I ud i den smukkeste sø, der ligger inde midt i skoven. Søen hedder Avnsø og kaldes normalt "Brillerne", en forkortelse for "Holger Danskes Briller". Et navn søen har fået på grund af dens form, fordi den faktisk minder om et par gammeldags briller. Sejler I ned i bunden af det ene “brilleglas”, kan I gå i land og tilberede en herlig frokost eller middag over en støbejerns-grill.
 
Den smalle “hemmelige” kanal ind til Avnsø blev gravet i 1862-63 på initiativ af den daværende skovrider C. C. Klüver. Den kaldes i dag derfor for “Klüwers Kanal”.
 
Klüver kunne godt allerede den gang se, at det ville være spændende at kunne sejle helt ind i skoven. Så han satte arbejdet med at grave en kanal i gang. Kanalen kunne også bruges til at udskibe tømmer fra de store skove syd for Silkeborg. Herfra blev der nemlig sejlet tømmer i stor stil ind til Silkeborg på store fladbundede pramme, såkaldte “kåge”. Her blev det så omladet og sejlet op ad Gudenåen til Randers havn og herfra videre ud i landet.Nu går turen videre ind mod Silkeborg, hvor I kommer til at sejle på Remstrup Å. Remstrup Å løber fra Brassø til Havnen i Silkeborg (Silkeborg Kanocenter), hvor åen løber ud i Silkeborg Langsø. Åen er 2,5 km. lang.
 
Såfremt I ønsker at besøge Aqua, skal I ikke sejle ind af Remstrup Å men i stedet sejle længere mod venstre, og ind i bugten, hvor der ligger et landgangssted ved Bro nr. 4. Aqua er et familievenligt oplevelsescenter med spændende, sjove og lærerige oplevelser ude og inde! Indendørs byder AQUA på et fascinerende undervandsblik i Nordeuropas største ferskvandsakvarium og i den dejlige dyrepark kommer I tæt på bævere, oddere, hvide storke og masser af andre dyr fra den danske natur. For de legesyge er der vildmarkssti og vandlegeplads med sluser, vandkanoner og andet vandsjov.
 
Ca. 500 meter inde af Remstrup Å ligger Gudenåens Camping (Indelukket) på jeres venstre side.
 
Gudenåens Camping:
overnatning toilet
bad kiosk
Net cafe og trådløst internet legeplads med borg og hoppepude
bordtennis, basket og andre boldspil Sauna og vildmarksbad
  
  •    
Fra Gudenåens Camping / Indelukket – Havnen i Silkeborg / Silkeborg Kanocenter 2 km. Sejlads 20 min.
 
Herefter sejler I forbi Motorbådshavnen og her på jeres venstre side ligger der rastepladser og toilet. Men det er ikke det nemmeste sted at trække kanoerne op. Museum Jorn ligger også her. For at besøge Museum Jorn vil vi anbefale at I trækker kanoen/kajakken op ved Gudenåens Camping/Indelukket og går stykket over til Museum Jorn.
 
Museum Jorn rummer de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973 og som siden er fordoblet. Museum Jorn samlingen er blandt de to største donationer af kunst i Danmark. Museet omfatter derfor ikke bare den største eksisterende samling af Jorns egne værker, men også tusindvis af malerier, skulpturer og værker på papir af andre kunstnere – dels fra Cobra og dels ældre, internationale kunstnere, der inspirerede Jorn, eller som kunstnerisk stod for det samme, fx Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Leger og Man Ray.
 
Kort før I når til Havnen i Silkeborg/Silkeborg Kanocenter, møder I Danhostel Silkeborg (vandrehjem) på jeres venstre side efter indsejlingen under den gamle jernbanebro. Her kan I ikke aflevere jeres kano/kajak - men I må gerne trække den på land der, såfremt I skal overnatte på vandrehjemmet og fortsætte i kanoen/kajakken dagen efter.
 
Ved Havnen i Silkeborg har vi vores base, og lejer herfra både på time sejlads, endags ture og flere dags ture. Hjejlen og de andre rutebåde, har også deres plads her. Slusen, som er nødvendigt at komme igennem, såfremt I skal videre nordpå, ligger også her på havnen, og prisen pr. farttøj, som skal gennemsluses i åbningstiden er 25kr. Vi ligger helt centralt i Silkeborg og offentlig transport muligheder er en mulighed i gå afstand fra os. Vi ligger 5 min. gang fra 2 hoteller samt vandrehjemmet. Der er mange spisesteder her og indkøbsmuligheder.
 
Vores samarbejdspartner Hotel Radisson Blu og Hotel Dania ligger begge under 5. minutters gå gang fra os på Havnen – Se vores luksusture.
   
  •   
 Fra Havnen i Silkeborg / Silkeborg Kanocenter – Silkeborg Sø-camping 2 km. Sejlads 30 min.
 
For at komme videre skal I gennem kammerslusen, som er den eneste sluse, der er på hele Gudenåen – den er bestemt et besøg værd. Prisen er i normal åbningstid 25kr. pr. kano, kajak eller andet farttøj, som skal gennemsluses
 
Herefter sejler I forbi området med Silkeborg Papirfabrik. Silkeborg Papirfabrik har alle dage været et pulserende centrum i Silkeborg. Byen er vokset op omkring fabrikken, der i 1844 blev anlagt af Michael Drewsen. Efter datidens målestok var den et gigantisk industriprojekt med moderne maskiner, som ved hjælp af vandet fra Gudenåen omdannede gamle klude til det fineste hvide papir. Kvaliteten var så høj, at Nationalbanken i halvtreds år brugte papir fra Silkeborg Papirfabrik til danske pengesedler. H.C. Andersen var en hyppig gæst hos direktør Drewsen. Forfatteren var dybt fascineret af kludebunkernes forvandling og lod sig inspirere til flere eventyr. Blandt andet ”Laserne”, hvori han lader en dansk og en norsk las diskutere kulturer.
 
Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men sjælen fra den gamle fabrik lever videre med ting som Jysk Musik & Teaterhus, biograf, hotel, restaurant mm. Når I kommer til Silkeborg Langsø skal I sejle til højre. Silkeborg Sø-camping vil ligge på højre side.

Silkeborg Sø-camping:
overnatning toilet
vand bad
butik minigolf
boldbaner cykeludlejning
legeplads hoppepude
  
  •    
Fra Silkeborg Sø-camping – Sminge P-plads ved Fugletårnet / Sminge Teltplads 9 km. Sejlads 2,5 time
 
Ganske kort efter Silkeborg Sø-camping er I på Gudenåen. Giv jer god tid, og lad strømmen hjælpe jer på rette vej. Lidt før Resenbro ligger der en rasteplads med toilet på jeres venstre side. Sminge Sø er en af de bedste fuglelokaliteter langs Gudenåen. Såfremt I holder jer til venstre vil I ankomme til Sminge P-plads. Her ligger Fugletårnet, hvorfra der er en fin udsigt over Sminge Sø og med Gjern Bakker og st. Troldhøj som det mest synlige punkt mod øst. I den østlige ende af søen løber Gjern Å ud i Gudenåen, og netop dette sammenrend af vand fra flere sider har skabt Sminge Sø.
 
Fra Tårnet kan I især ved solopgang og solnedgang se hundreder af svaner, gæs og andefugle som forlader eller ankommer til deres sikre overnatningssted på søen. På sommerdage kan man være heldig at se rørhøgen svæve lavt over tagrørsbevoksningen, og langs søbredden høres rørsanger og nattergal. På for- og efterårsdage kan man også være heldig at se fiskeørnen jage fisk i søen, på dens trækrute fra det nordlige Skandinavien til det sydlige Afrika.
 
På jeres højre side, skråt overfor Sminge P-plads ligger Sminge Teltplads.
  
  •    
Fra Sminge P-plads ved Fugletårnet – Sminge Teltplads 50 meter Sejlads 2 min.
 
Skråt overfor Sminge P-plads, på den anden side af vandet, ind til højre når man kommer sejlende, ligger Sminge Teltplads. Pladsen er kun for sejlende på Gudenåen. Maksimalt 2 overnatninger på pladsen. Der må/kan ikke køres i bil til pladsen, pladsen er fredet. Derfor kan vi ikke aflevere eller afhente kanoer og kajakker her – det skal derimod ske på Sminge P-plads.
 
Svostrup Kro ligger lidt længere fremme til venstre, på modsatte side af teltpladsen. Nogle vælger at booke bord på den mest hyggelige Kro, da det er muligt at sejle til Kroen og tilbage til Teltpladsen igen.
 
Ca. 1500 meter fra teltpladsen ligger Gjern Bakker, hvor der er afmærkede ture til udsigtspunktet Store Troldhøj. Herfra er der en fantastisk udsigt over Gjern Å, Sminge Sø og Gudenådalen
 
Sminge Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde
  
  •    
Fra Sminge P-plads / Sminge Teltplads – Svostrup Kro 800 meter Sejlads 15 minutter
 
Da Sminge P-plads og Sminge Teltplads mere eller mindre ligger overfor hinanden, på hver sin side af vandet er der den samme distance til Svostrup Kro. Kroen vil komme til syne efter den næste bro I sejler under, på venstre side.
 
Det er oplagt at spise frokost eller aftensmad på Svostrup Kro, som bestemt er et besøg værd, såfremt I ikke selv har madkurven med. Vi har også mange kunder, som vælger at stoppe deres tur på Svostrup Kro – Her kræver det blot at kanoen/kajakken løftes op til deres P-plads.
 
Svostrup Kro er en af vores samarbejdspartner – Se vores luksusture -  Luksusture
  
  •    
Fra Svostrup Kro – Kongensbro Teltplads 10 km. Sejlads 2 timer
 
Kort efter Svostrup Kro kommer I forbi Tvilum bro, hvor der er rasteplads med toilet. Tvilum Kirke ligger tæt derpå, og er den sidste rest af et augustinerkloster, der blev grundlagt i midten af 1200-tallet og var viet til Jomfru Maria.
 
Et stykke efter Tvilum Kirke vil der komme et hvidt skilt på jeres højre hånd, som fortæller jer at Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill er stedet, hvor I kan proviantere eller blot tage et hvil og evt. lade børnene lege på deres fantastiske legeplads, mens de voksne nyder atmosfæren der er ved Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill – et sted alle føler sig meget velkomne.
 
Såfremt der ønskes en overnatning på en Camping plads vil Trust Camping komme på jeres højre side, ca. 2 km. før Kongensbro Teltplads. Vi må desværre ikke afhente eller aflevere kanoer eller kajakker på denne Camping Plads – men I må overnatte der og fortsætte jeres tur dagen efter.
 
Ved ankomst til Kongensbro Teltplads, som ligger lige før den store bro på jeres højre side, kan I aflevere jeres kano/kajak.
 
Kongensbro Teltplads: overnatning – toilet – vand – bålplads – brænde - 2 bord/bænke sæt - 3 shelters (som kan reserveres for 100 DKK pr shelter) – strøm i toiletbygningen.
 
Nemt og enkelt – bestil og få leveret aftensmad og eller morgenmaden fra Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill – Sæt en liste ind med deres ting der kan købes.
 
Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill er en af vores samarbejdspartner.
 
Kongensbro Kro ligger lige overfor, og her kan der nydes morgenbuffet, frokost eller aftensmad. Kongensbro Kro er en af vores samarbejdspartner – Se vores luksusture -  Luksusture
  
Fra Kongensbro Teltplads – Ans Teltplads 8 km. Sejlads 2 timer
 
Et lille stykke efter Kongensbro Teltplads vil I komme til at sejle på Tange Sø.
 
Idet I nærmere jer Ans skal I være opmærksomme på at sejle under broen. Herefter såfremt I holder jer til højre kan I holde en rast på Sahl Rasteplads, hvor der er toilet. Ønsker I at holde rast/aflevere/overnatte skal I holde lidt til venstre, og derefter venstre om den lille ø, som ligger i midten af Tange Sø - herefter på jeres venstre hånd vil I ankomme til Ans Teltplads.

Tange Sø er Danmarks største kunstige sø. Søen ejes af Tangeværket. Søen er opstået i 1920 da Gudenåen blev opdæmmet. Søbredden ved Ans består af sand og græs, og søbunden er sand og sten. Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å. Afløbet fra Tange sø findes ved Tangeværket, hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i Randers Fjord. Under den 10 km lange sø lå de vigtigste gydepladser for den tidligere så berømte Gudenå laks. Før Tange sø blev dannet, lå der, specielt på denne strækning, et helt unikt naturområde, hvor Gudenåen før Tange Sø kom til, havde et fald på 10 meter. Det betød et hastigt strømmende vandløb med fine gydepladser til laksen.

Ans Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
3 shelters overdækket madpakke hus
indkøbsmuligheder
  
 
PRISER KANO LAVSÆSON HØJSÆSON
uge 26-31
Leje af kano på Nordturen Start og slut på Havnen i Silkeborg
1 dag kr. 400,- kr.     400,-
2 dage kr. 500,- kr. 550,-
3 dage kr. 750,- kr. 825,-
4 dage kr. 1.000,- kr. 1.100,-
5 dage kr. 1.100,- kr. 1.250,-
Herefter pr. dag kr. 100,- kr. 150,-

 Der påligges ikke kommunal afgift pr. kano/kajak, når det er med start og slut på Havnen i Silkeborg
 
 
PRISER KANO LAVSÆSON HØJSÆSON
uge 26-31
Leje af kano på Nordturen Inkl. transport af kano
1 dag kr. 400,- kr. 400,-
2 dage kr. 600,- kr. 650,-
3 dage kr. 850,- kr. 925,-
4 dage kr. 1.100,- kr. 1.200,-
5 dage kr. 1.200,- kr. 1.350,-
Herefter pr. dag kr. 100,- kr. 150,-

 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak
 
PRISER HAVKAJAK
Leje af havkajak
1 dag kr. 300,-
2 dage kr. 500,-
3 dage kr. 700,-
4 dage kr. 900,-
5 dage kr. 1.100,-
Herefter pr. dag kr. 100,-
Fragt af havkajak på nordturen* kr. 50,-

  + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak, såfremt turen ikke har både start og slutsted på Havnen i Silkeborg.
   * Ved Frit start og slutsted tager vi et engangsbeløb for transporten på kr. 50,-.

  
PRISER TOER/FAMILIEKAJAK
Leje af Toer-/Familiekajak
1 dag kr. 400,-
2 dage kr. 550,-
3 dage kr. 825,-
4 dage kr. 1.100,-
Herefter pr. dag kr. 150,-
Fragt af Toerkajak på nordturen* kr. 100,-

 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak, såfremt turen ikke har både start og slutsted på Havnen i Silkeborg.
  * Ved Frit start og slutsted tager vi et engangsbeløb for transporten på kr. 100,-

 

Kommunal afgift på kr. 25,- pr. kano/kajak påligges alle ture, der ikke har start og slut på Havnen i Silkeborg. Priserne er ikke inkl. evt. gennemslusning ved Kammerslusen i Silkeborg. 
Pris: kr. 25,- pr. fartøj i åbningstiden.

Book nu  - og I er allerede på vej

 Biltransport  - Husk du altid kan få din bil transporteret til din slut destination