Silkeborg Kanocenter

Havnen i Silkeborg – Energi Museet (Tangeværket)

En 2 dages tur fra Havnen i Silkeborg til Energi Museet er en tur på 35 km. Langs denne strækning er der rig mulighed for finde den overnatningsmulighed der passer til lige netop jer. Stop dagens sejlads når armene ikke orker mere - nedenfor kan I få et overblik over Gudenåens mange overnatningsmuligheder mellem Havnen i Silkeborg til Energi Museet, samt et lille indblik i, hvilke seværdigheder området tilbyder. Rigtig god tur...

Turplan

Fra Havnen i Silkeborg / Silkeborg Kanocenter – Silkeborg Sø-camping 2 km. Sejlads 30 min.
 
For at komme videre skal I gennem kammerslusen, som er den eneste sluse, der er på hele Gudenåen – den er bestemt et besøg værd. Prisen er i normal åbningstid kr. 25,- pr. kano, kajak eller andet farttøj, som skal gennemsluses
 
Herefter sejler I forbi området med Silkeborg Papirfabrik. Silkeborg Papirfabrik har alle dage været et pulserende centrum i Silkeborg. Byen er vokset op omkring fabrikken, der i 1844 blev anlagt af Michael Drewsen. Efter datidens målestok var den et gigantisk industriprojekt med moderne maskiner, som ved hjælp af vandet fra Gudenåen omdannede gamle klude til det fineste hvide papir. Kvaliteten var så høj, at Nationalbanken i halvtreds år brugte papir fra Silkeborg Papirfabrik til danske pengesedler. H.C. Andersen var en hyppig gæst hos direktør Drewsen. Forfatteren var dybt fascineret af kludebunkernes forvandling og lod sig inspirere til flere eventyr. Blandt andet ”Laserne”, hvori han lader en dansk og en norsk las diskutere kulturer.
 
Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men sjælen fra den gamle fabrik lever videre med ting som Jysk Musik & Teaterhus, biograf, hotel, restaurant mm. Når I kommer til Silkeborg Langsø skal I sejle til højre. Silkeborg Sø-camping vil ligge på højre side.

Silkeborg Sø-camping:
overnatning toilet
vand bad
butik minigolf
boldbaner cykeludlejning
legeplads hoppepude
  
  •    
Fra Silkeborg Sø-camping – Sminge P-plads ved Fugletårnet / Sminge Teltplads 9 km. Sejlads 2,5 time
 
Ganske kort efter Silkeborg Sø-camping er I på Gudenåen. Giv jer god tid, og lad strømmen hjælpe jer på rette vej. Lidt før Resenbro ligger der en rasteplads med toilet på jeres venstre side. Sminge Sø er en af de bedste fuglelokaliteter langs Gudenåen. Såfremt I holder jer til venstre vil I ankomme til Sminge P-plads. Her ligger Fugletårnet, hvorfra der er en fin udsigt over Sminge Sø og med Gjern Bakker og st. Troldhøj som det mest synlige punkt mod øst. I den østlige ende af søen løber Gjern Å ud i Gudenåen, og netop dette sammenrend af vand fra flere sider har skabt Sminge Sø.
 
Fra Tårnet kan I især ved solopgang og solnedgang se hundreder af svaner, gæs og andefugle som forlader eller ankommer til deres sikre overnatningssted på søen. På sommerdage kan man være heldig at se rørhøgen svæve lavt over tagrørsbevoksningen, og langs søbredden høres rørsanger og nattergal. På for- og efterårsdage kan man også være heldig at se fiskeørnen jage fisk i søen, på dens trækrute fra det nordlige Skandinavien til det sydlige Afrika.
 
På jeres højre side, skråt overfor Sminge P-plads ligger Sminge Teltplads.
  
  •    
Fra Sminge P-plads ved Fugletårnet – Sminge Teltplads 50 meter Sejlads 2 min.
 
Skråt overfor Sminge P-plads, på den anden side af vandet, ind til højre når man kommer sejlende, ligger Sminge Teltplads. Pladsen er kun for sejlende på Gudenåen. Maksimalt 2 overnatninger på pladsen. Der må/kan ikke køres i bil til pladsen, pladsen er fredet. Derfor kan vi ikke aflevere eller afhente kanoer og kajakker her – det skal derimod ske på Sminge P-plads.
 
Svostrup Kro ligger lidt længere fremme til venstre, på modsatte side af teltpladsen. Nogle vælger at booke bord på den mest hyggelige Kro, da det er muligt at sejle til Kroen og tilbage til Teltpladsen igen.
 
Ca. 1500 meter fra teltpladsen ligger Gjern Bakker, hvor der er afmærkede ture til udsigtspunktet Store Troldhøj. Herfra er der en fantastisk udsigt over Gjern Å, Sminge Sø og Gudenådalen
 
Sminge Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
brænde
  
  •    
Fra Sminge P-plads / Sminge Teltplads – Svostrup Kro 800 meter Sejlads 15 minutter
 
Da Sminge P-plads og Sminge Teltplads mere eller mindre ligger overfor hinanden, på hver sin side af vandet er der den samme distance til Svostrup Kro. Kroen vil komme til syne efter den næste bro I sejler under, på venstre side.
 
Det er oplagt at spise frokost eller aftensmad på Svostrup Kro, som bestemt er et besøg værd, såfremt I ikke selv har madkurven med. Vi har også mange kunder, som vælger at stoppe deres tur på Svostrup Kro – Her kræver det blot at kanoen/kajakken løftes op til deres P-plads.
 
Svostrup Kro er en af vores samarbejdspartner – Se vores luksusture -  Luksusture
  
  •    
Fra Svostrup Kro – Kongensbro Teltplads 10 km. Sejlads 2 timer
 
Kort efter Svostrup Kro kommer I forbi Tvilum bro, hvor der er rasteplads med toilet. Tvilum Kirke ligger tæt derpå, og er den sidste rest af et augustinerkloster, der blev grundlagt i midten af 1200-tallet og var viet til Jomfru Maria.
 
Et stykke efter Tvilum Kirke vil der komme et hvidt skilt på jeres højre hånd, som fortæller jer at Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill er stedet, hvor I kan proviantere eller blot tage et hvil og evt. lade børnene lege på deres fantastiske legeplads, mens de voksne nyder atmosfæren der er ved Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill – et sted alle føler sig meget velkomne.
 
Såfremt der ønskes en overnatning på en Camping plads vil Trust Camping komme på jeres højre side, ca. 2 km. før Kongensbro Teltplads. Vi må desværre ikke afhente eller aflevere kanoer eller kajakker på denne Camping Plads – men I må overnatte der og fortsætte jeres tur dagen efter.
 
Ved ankomst til Kongensbro Teltplads, som ligger lige før den store bro på jeres højre side, kan I aflevere jeres kano/kajak.
 
Kongensbro Teltplads: overnatning – toilet – vand – bålplads – brænde - 2 bord/bænke sæt - 3 shelters (som kan reserveres for 100 DKK pr shelter) – strøm i toiletbygningen.
 
Nemt og enkelt – bestil og få leveret aftensmad og eller morgenmaden fra Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill – Sæt en liste ind med deres ting der kan købes.
 
Teglgårdsparkens Nærkøb og Grill er en af vores samarbejdspartner.
 
Kongensbro Kro ligger lige overfor, og her kan der nydes morgenbuffet, frokost eller aftensmad. Kongensbro Kro er en af vores samarbejdspartner – Se vores luksusture -  Luksusture
  
Fra Kongensbro Teltplads – Ans Teltplads 8 km. Sejlads 2 timer
 
Et lille stykke efter Kongensbro Teltplads vil I komme til at sejle på Tange Sø.
 
Idet I nærmere jer Ans skal I være opmærksomme på at sejle under broen. Herefter såfremt I holder jer til højre kan I holde en rast på Sahl Rasteplads, hvor der er toilet. Ønsker I at holde rast/aflevere/overnatte skal I holde lidt til venstre, og derefter venstre om den lille ø, som ligger i midten af Tange Sø - herefter på jeres venstre hånd vil I ankomme til Ans Teltplads.

Tange Sø er Danmarks største kunstige sø. Søen ejes af Tangeværket. Søen er opstået i 1920 da Gudenåen blev opdæmmet. Søbredden ved Ans består af sand og græs, og søbunden er sand og sten. Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å. Afløbet fra Tange sø findes ved Tangeværket, hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i Randers Fjord. Under den 10 km lange sø lå de vigtigste gydepladser for den tidligere så berømte Gudenå laks. Før Tange sø blev dannet, lå der, specielt på denne strækning, et helt unikt naturområde, hvor Gudenåen før Tange Sø kom til, havde et fald på 10 meter. Det betød et hastigt strømmende vandløb med fine gydepladser til laksen.

Ans Teltplads:
overnatning toilet
vand bålplads
3 shelters overdækket madpakke hus
indkøbsmuligheder
  
Fra Ans Teltplads – Energimuseet
 
På venstre side efter ca. ½ time ligger Tange Søbad, hvor der er rasteplads med toilet. Her er det oplagt at tage en dukkert.
 
I enden af Tange Sø ligger Tangeværket, hvor der vil være en overbæring med kanoer/kajakker. I skal trække kanoerne/kajakkerne op på land, og bruge de dertil beregnende kanovogne, som I typisk vil finde på den anden side, da det er her de andre sejlende har efterladt vognene.
 
Ved Tangeværket ligger også Energimuseet, som har åbningstid fra 1. april – 30. september kl. 10:00 – 17:00 alle dage. Det er gratis for børn til og med 17 år at besøge museet…
  
PRISER KANO LAVSÆSON HØJSÆSON
uge 26-31
Leje af kano på Nordturen Start og slut på Havnen i Silkeborg
1 dag kr. 400,- kr.     400,-
2 dage kr. 500,- kr. 550,-
3 dage kr. 750,- kr. 825,-
4 dage kr. 1.000,- kr. 1.100,-
5 dage kr. 1.100,- kr. 1.250,-
Herefter pr. dag kr. 100,- kr. 150,-

 Der påligges ikke kommunal afgift pr. kano/kajak, når det er med start og slut på Havnen i Silkeborg
 
 
PRISER KANO LAVSÆSON HØJSÆSON
uge 26-31
Leje af kano på Nordturen Inkl. transport af kano
1 dag kr. 400,- kr. 400,-
2 dage kr. 600,- kr. 650,-
3 dage kr. 850,- kr. 925,-
4 dage kr. 1.100,- kr. 1.200,-
5 dage kr. 1.200,- kr. 1.350,-
Herefter pr. dag kr. 100,- kr. 150,-

 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak
 
PRISER HAVKAJAK
Leje af havkajak
1 dag kr. 300,-
2 dage kr. 500,-
3 dage kr. 700,-
4 dage kr. 900,-
5 dage kr. 1.100,-
Herefter pr. dag kr. 100,-
Fragt af havkajak på nordturen* kr. 50,-

  + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak, såfremt turen ikke har både start og slutsted på Havnen i Silkeborg.
   * Ved Frit start og slutsted tager vi et engangsbeløb for transporten på kr. 50,-.

  
PRISER TOER/FAMILIEKAJAK
Leje af Toer-/Familiekajak
1 dag kr. 400,-
2 dage kr. 550,-
3 dage kr. 825,-
4 dage kr. 1.100,-
Herefter pr. dag kr. 150,-
Fragt af Toerkajak på nordturen* kr. 100,-

 + kr. 25,- i kommunal afgift pr. kano/kajak, såfremt turen ikke har både start og slutsted på Havnen i Silkeborg.
  * Ved Frit start og slutsted tager vi et engangsbeløb for transporten på kr. 100,-

 

Kommunal afgift på kr. 25,- pr. kano/kajak påligges alle ture, der ikke har start og slut på Havnen i Silkeborg. Priserne er ikke inkl. evt. gennemslusning ved Kammerslusen i Silkeborg. 
Pris: kr. 25,- pr. fartøj i åbningstiden.

Book nu  - og I er allerede på vej

 Biltransport  - Husk I altid kan få jeres bil transporteret til slut destination